Smarta hjälmar

Smarta hjälmar med användbara och livräddande funktioner
Cykelställ för släpvagnsdraget

Cykelställ för släpvagnsdraget

Hitta rätt ramhöjd

En bekväm och ergonomiskt bra sittställning på en elcykel är en kombination av rätt ramhöjd, sitthöjd och styre.

Vad är cykelns ramhöjd?

Ramhöjden är avståndet i centimeter från axeln för pedalerna till den punkt på ramen där sadelstolpen går ut ur ramen. Ramhöjden går inte att justera och det är därför viktigt att beställa cykeln med rätt ramhöjd – speciellt om du ska köpa en cykel på nätet och inte kan prova cykeln innan du köper.

Ta mått och hitta din optimala höjd

Benlängden varierar mellan personer med samma kroppslängd, så för att hitta den optimala ramhöjden är det bäst att mäta sig själv. Stå rakt upp mot en vägg, utan skor och placera benen ca 20 cm från varandra. Markera den högsta punkten mellan benen och mät avståndet till golvet. Du multiplicerar detta tal med 0,67. Exempel: Benhöjd 79,5 cm x 0,67 = 53,265 cm.

Välj cykelns ramhöjd

När din optimala ramhöjd ligger mellan två standardmått rekommenderar vi vanligtvis det mindre måttet. Detta för att du då kan justera sitsen till önskad höjd och en bekväm sittställning. Samma rekommendation gäller även om flera personer ska använda samma cykel.

Vill du ha en mer framåtlutad sittställning kan du hellre satsa på en större ramhöjd. Vill du göra det lättare att kliva av cykeln kan du satsa på en mindre ramhöjd.

Tabell för ungefärlig ramhöjd

Man kan hitta ungefärlig ramhöjd baserat på kroppshöjd. Men sådana tabeller ger en mycket grov uppskattning, eftersom det finns stora variationer i benlängd hos personer med samma kroppslängd. Här ser du en grovt uppdelad tabell, men vi rekommenderar alltid att du mäter själv.

Kroppshöjd: Ramhöjd:
150–165 cm 46 cm
160–180 cm 51 cm
170–190 cm 56 cm
185–195 cm 61 cm
190–210 cm 65 cm

Intresserad av att bli återförsäljare?

Vi bygger nu upp ett återförsäljarnätverk i alla de nordiska länderna. Är detta intressant för dig?